Ce s-a întâmplat, de fapt, cu sutele de milioane de conturi „sparte”

de: Teodora Tudosie
18 01. 2019
FOTO TheDigitalArtist / Pixabay

Cel mai mare atac cibernetic din ultimii ani ar fi pus online 773 de milioane de adrese de mail și 21 de parole unice. Ce s-a întâmplat însă și cum afli dacă ai fost afectat?

O listă cu aproximativ 773 milioane adrese de mail și peste 21 milioane de parole unice a fost publicată online, pe un forum de hacking. Breșa de securitate a fost raportată inițial de expertul în securitate cibernetică Troy Hunt. E același om care a lansat în 2013 un site unde poți verifica dacă datele tale au fost compromise.

Dacă ești afectat, oricare dintre parolele asociate unei adrese de mail pe care le-ai folosit vreodată poate fi disponibilă online și văzută de oricine.

În principiu, hackerii folosesc listele pe care le pun alții pe internet și le testează pe diverse platforme. Astfel, forțează accesul în alte conturi ale utilizatorului. Deci, ar putea fi afectat oricine a folosit aceeași combinațe de username/adresă de mail și parolă pe mai multe site-uri.

Potrivit Motherboard, această breșă de securitate, numită Collection 1, care este probabil veche de doi – trei ani, este mult mai puțin gravă decât altele dinainte. După cum sugerează și numele, este o colecție mai veche de date. Așadar, din cele 773 milioane de adrese de mail, 141 milioane nu au fost incluse în compilația de date hackuite alcătuită de Troy Hunt, și nici jumătate din parole.

Pe scurt, cel mai probabil, parola ta a fost deja „spartă” de ceva timp.

Deși nu e motiv de panică, asta ar putea funcționa ca un semnal de alarmă. Această abordare a fost posibilă, deoarece oamenii refolosesc parole pe diferite site-uri. Cele mai la îndemână modalități prin care să te asiguri că nu ești afectat de aceste breșe de securitate sunt folosirea de parole unice și autentificarea în doi pași. Cum zice și Troy Hunt pe site-ul lui, singura parolă sigură e cea pe care nu ți-o amintești.